Novosti

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3.12.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca. Cilj ovoga dana je poticanje na jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

U petak, 1. prosinca 2023. godine u prostoru kina Kristal u Županji korisnici Cjelodnevnoga boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjima Gradskog društva  Crvenog križa Županja i Udruge Golubovi Županja, odnosno sudionici programa „Korak u samostalnost“ koji uključuje djecu s teškoćama u razvoju, mlade s invaliditetom, kao i djecu bez teškoća, održali su godišnju poslijepodnevnu priredbu s početkom u 17 sati. Prikazan je zanimljiv glazbeno-scenski program prožet pjesmom, plesom i dramskim programom.

Večer je započela igrokazom „Orašar“ u kojem djevojčica Klara pobjeđuje u borbi protiv Kralja miševa s ciljem isticanja kako u životu uvijek dobro pobjeđuje loše. Igrokaz su prikazali korisnici Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem Gradskog društva Crvenog križa Županja. Nakon izvedenog na scenu su izašli korisnici trogodišnjeg programa Korak u samostalnost koji provodi Udruga Golubovi Županja. Što su izvodili, pročitajte u tekstu voditeljice radionica KuS, Ane Gregorović: Korisnici “KuS” obilježavaju Međunarodni dan OsI.

Dio večeri koji je zasigurno dotaknuo srca svih posjetitelja priredbe je bila recitacija „Imamo pravo“, koja nosi snažnu poruku i podsjeća na važnost inkluzije i poštovanja. Ističe svakodnevne izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, ali i naglašava njihovu snagu, volju za ravnopravnim sudjelovanjem u društvu i neosporno pravo na sreću i DOSTOJANSTVO!

Cijeli članak, gdje se može pogledati i mala fotogalerija s događaja, može se pročitati na internetskoj stranici Crvenog križa Županja.

By Martina

Administratorica poslovanja Udruge Golubovi u sklopu programa "Osnažimo se" i voditeljica projekta "Pomoćnik u nastavi"