#nosicrveno
Novosti

Dan crvenih haljina, 2. veljače

Povodom „Dana crvenih haljina“ koji se obilježava prvog petka u veljači, a ove godine 2. veljače, članovi Udruge „Golubovi“ Županja, koji su ujedno korisnici Cjelodnevnog boravka za osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem Gradskog društva Crvenog križa Županja, simbolično su obilježili ovaj dan bojajući crteže ženskih i muških ilustracija crvenom bojom – bojom zdravlja, života, živosti, ali i upozorenja. Na taj su način članovi/korisnici pružili podršku svim ženama te podigli svijest o moždanom udaru kod žena.

Moždani udar je povezan s vrlo visokom stopom smrtnog ishoda i prvi je uzrok smrtnosti te invaliditeta u Republici Hrvatskoj. S obzirom kako žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara koji su nedovoljno prepoznati, upravo zato javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svojem zdravlju, a prvenstveno o zdravlju srca i krvnih žila. Kampanjom se također želi potaknuti stručnjake u zdravstvu na pridavanje posebne pažnje srčanom i moždanom udaru kod žena, ponajprije zbog njihovih psihofizičkih razlika u odnosu na muškarce.

Članovi udruge „Golubovi“ Županja potrudili su se, te ovom malom, ali simboličnom gestom ukazali na podizanje svijesti o važnosti moždanog udara među ženama. Također, svima poručuju da vode brigu o svom zdravlju, jer je većinu bolesti moguće spriječiti upravo pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika, ali i zdravim životnim navikama te redovitim preventivnim pregledima.

#dancrvenihhaljina #nosicrveno #javnozdravstvenakampanja

By Martina

Administratorica poslovanja Udruge Golubovi u sklopu programa "Osnažimo se" i voditeljica projekta "Pomoćnik u nastavi"

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.