Novosti

Avanture korisnica i korisnika programa Korak u samostalnost

Spašavanje sove, prenamjena plastičnih vrećica, izrada vulkana, sadnja povrća. Sve ove avanture dio su trogodišnjeg programa „Korak u samostalnost“ kojeg od 2020. godine provodi Društvo za pomoć osobama s invaliditetom Golubovi. Program bi trebao završiti u svibnju 2023. godine, a njegovi ciljevi su prevencija institucionalizacije i razvoj izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju te mlade s invaliditetom. Uz to, promocija i razvoj volonterstva u lokalnoj zajednici, osnaživanje obitelji djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, senzibilizacija vršnjaka, lokalne zajednice te stručnjakinja i stručnjaka. Više o svemu rekla je izvoditeljica projektnih aktivnosti Marčela Maričić.

Glavne aktivnosti programa su razne radionice i igraonice za djecu i mlade s teškoćama koje se provode u Babinoj Gredi i Županji, a u kojim je tijekom druge godine programa sudjelovalo 50-ak korisnica i korisnika. Provode se socijalizacijske i kreativne radionice, sportsko-rekreativne aktivnosti, a kroz „Moj prijatelj volonter“ organizira se učenje i druženje s vršnjacima. Svim aktivnostima nastoji se pomoći socijalnoj integraciji, usvajanju komunikacijskih i socijalnih vještina, samozastupanju, razvijanju interesa i zdravih stilova života. Također se provode i predavanja za roditelje djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Maričić objašnjava kako je ovaj program iznimno važan jer se nalazimo u ruralnom i manje razvijenom urbanom području u kojem socijalne usluge za djecu i mlade s teškoćama u razvoju nisu dostupne. Oni su zbog toga u riziku od socijalne isključenosti, često ne pripadaju vršnjačkim skupinama, povlače se u sebe, ne koriste resurse zajednice, postižu slabije školske rezultate i teže se zapošljavaju.

„Provođenjem ovog programa razvijena je alternativna inovativna usluga za njih, odnosno uključivanje u izvaninstitucionalni oblik skrbi kako ne bi morali biti izdvojeni iz svojih obitelji i kako bi se mogli razvijati u svojoj lokalnoj zajednici. Djeca i mladi s teškoćama u razvoju imaju potrebu za stvaranjem prijateljstava, osnaživanjem, učenjem, razvojem socijalnih i komunikacijskih vještina, ali i samostalnosti. Iz godine u godinu radi se na povećanju kvalitete usluga, a rezultati pokazuju kako je uključivanje djece i mladih u ovakve aktivnosti doprinijelo povećanju kvalitete njihova života i njihovoj socijalnoj uključenosti“, naglašava.

Sredinom svibnja su korisnice i korisnici ovog programa u Babinoj Gredi pronašli ozlijeđenu odraslu malu ušaru koja je strogo zaštićena vrsta ptica: „U želji da joj pomognu, djeca su otrčala do obližnje trgovine po kutiju i sovu smo maknuli s javne površine. Ovim putem želimo još jednom zahvaliti komunalnom redaru Branku Leningeru koji je preuzeo sovu i odvezao ju u Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Rušćici. Naravno, moram pohvaliti i djecu koja su pokazala iznimnu hrabrost i odlučnost.“

Trenutno je započela provedba treće godine programa. Svi zainteresirani pozvani ste posjetiti i priključiti se u Županji na adresi Aleja Matice hrvatske 8 te Babinoj Gredi u Domu kulture.

Nikolina Blažanović

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.